top of page
Alle foto's en berichtjes
Het hele verhaal

Winnaar van de ontwerpwedstrijd voor de vrijwilligersprijs van Ridderkerk, is beeldend Kunstenaar Jø

Het ontwerp was, nadat ik de opdracht had gekregen, in mijn hoofd eigenlijk al binnen enkele minuten klaar. Maar het kostte me enkele weken, véél schetspapier en digitaal gepuzzel om het te vervolmaken. Zelfs nadat mijn ontwerp door het college was gekozen heb ik het nog verder geperfectioneerd. Mijn ontwerp is gebaseerd op wat je iemand geeft als blijk van waardering: bijvoorbeeld een bloemetje, een cadeaubon, een flesje wijn, een pluim of … een zoen.

Deze komen als grafische elementen en symbolisch terug in het ontwerp. Ook zitten er beeldelementen in die specifiek zijn voor de gemeente Ridderkerk. Ik verklap echter niet wat die zijn. Het is aan de beschouwer om die eruit te halen. Ze zijn door en over elkaar heen geplaatst zodat er een bont lijnenspel ontstaat, maar ook dat de beschouwer goed zijn best moet doen om de elementen terug te vinden en te vertalen. Als kunstenaar speel je daarmee, om de kijker te verbazen, een verhaal mee te geven of te laten verwonderen.

Verder heb ik mijn vier bekende kleuren gebruikt waar ik als kunstenaar veel mee werk. Rood, blauw, geel en groen. Zo ontstaat er ook een vrolijk beeld. Mijn „publieke kunstwerken” met deze vier kleuren zijn inmiddels mijn signatuur. Ze zijn op steeds meer plaatsen binnen Ridderkerk én de regio te zien en er volgen er nog véél meer. De penning is natuurlijk een kunstwerkje, maar vooral een tastbaar bewijs van waardering waarvoor de vrijwilligers prijs uiteraard is bedoeld. Ik hoop vooral dat mijn ontwerp de vrijwilligers aanspreekt, aanspoort om zich te blijven inzetten voor hun vrijwilligerswerk en dat het een mooi plekje krijgt, waar ze er nog lang van kunnen genieten”.

bottom of page