top of page
Alle foto's en berichtjes
Het hele verhaal

"Sam(my)" Inzending Grote Portretten Galerij Pictura Dordrecht t.a.v. 400 jaar Synode Dord

Voor de Grote Portretten Galerij van Pictura werd ik gekoppeld aan Sam(my). Op het moment van portretteren was hij nog geen jaar oud. Zijn leven moet nog beginnen en staat in tegenstelling tot volwassenen, nog niet in zijn gezichtje getekend. In hoeverre kunnen we Sam’s gelaat in de toekomst voorspellen, door naar zijn ouders en grootouders te kijken? Dat leek me een interessant uitgangspunt voor dit experimentele portret. Ik heb dus behalve baby Sam, ook de ouders en de grootouders gefotografeerd en deze in de computer over elkaar heen geprojecteerd in de hoop dat er een „toekomstige Sam” zou ontstaan. Maar dat was alles behalve eenvoudig.

Om te beginnen zijn de verhoudingen van een babyhoofdje al anders als de verhoudingen van het hoofd van een volwassene. Na heel veel experimenteren lukte het tenslotte met een mal, die de ideale gelaat verhoudingen weergeeft. Zo kon ik de gezichten „blenden”. Maar de uitkomst was sterk afhankelijk hoe ik „stapelde”, welk gelaat kreeg de meeste nadruk. Daarin heb ik uiteindelijk een keus moeten maken. Hoewel de verschillen miniem zijn is mijn „toekomstbeeld” van Sam dus toch subjectief. Het helpt bij het kijken naar het beeld om wat meer afstand te nemen of je ogen iets dicht te knijpen. Zo vloeien de gezichten beter in elkaar over…

Is mijn voorspelling gelukt? De toekomst zal het ons leren…

Jørgen M.Snoep

Hieronder een impressie van de opening van de tentoonstelling....

bottom of page