top of page
Alle foto's en berichtjes
Het hele verhaal

New Coffee Table Book: "INNERGRENZE"

Fotograaf presenteert fotoboek „Innergrenze”...

In 1989 veranderde de wereld ingrijpend. Overal in Oost-Europa kwamen burgers in opstand. Zo ook in Oost-Duitsland, met als verrassend gevolg de val van de Muur op 9 november 1989, één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. Deze vreedzame revolutie leidde tot de eenwording van Duitsland in 1990 en markeert een historisch moment. De val van de Muur betekende niet alleen een einde aan de scheiding van familie en vrienden. Het bracht uiteindelijk vrijheid en democratie voor miljoenen mensen achter het IJzeren Gordijn en de vorming van de Europese Unie raakte hierna in een stroomversnelling.

Kunstenaar en fotograaf Jørgen M.Snoep gaat al heel zijn leven op pad om in Europa de meest uiteenlopende fotoreportages te maken. Hij heeft een passie voor portretten en historische onderwerpen. Zo volgde hij recent nog de “loopgraven linie” uit de Eerste Wereldoorlog, die door België en Noord-Frankrijk loopt en de „Steenkool route” dwars door Noord-Frankrijk, Wallonië, Limburg en Duitsland. Van zijn fotoreportages maakt hij steevast “Coffee-table-books”.

„Dit keer volgde ik de “Innerdeutsche Grenze”. De voormalige Oost-West grens die ten tijde van de koude oorlog dwars door het huidige Duitsland ging. Een hoogst actueel onderwerp, want het is (November 2019) precies 30 jaar geleden dat de muur viel. Ik was in de jaren 80 en 90 al een paar keer in het Oostblok en in Oost-Berlijn geweest en heb er mensen leren kennen waarmee ik lang bevriend ben geweest. Ik had het verschil tussen oost en west letterlijk aan den lijve ondervonden en wilde zien wat er nu over was van de “Antifaschistischer Schutzwall”.

„Aan het eind van de tocht in mijn primitieve kampeerbus, stond er na twee weken toeren dik 3200 km op de teller. Het was, ondanks de moderne navigatie technieken, een behoorlijke zoektocht naar uitgesproken locaties. Ik kreeg te maken met verborgen plaatsen en bijzondere ontmoetingen met soms ontluisterende of emotionele verhalen. Het toenmalige niemandsland is nu een groot „bio reservaat” en de voormalige DDR „kolonnenwegen”, waarop het onderstel van mijn bus het flink te verduren kreeg, voeren je daar dwars doorheen. Waar deze ophielden zat ik een paar keer bijna klem met mijn bus in de blubber en wenste natuurlijk vierwiel aandrijving, omdat ik dan te voet verder moest om bij een locatie te komen”.

„Ik bereid me fysiek en mentaal goed voor en doe vooraf uitsluitend praktisch onderzoek, maar laat het daarna gedurende zo’n reis maar op me afkomen. Dit levert de meest verrassende foto’s op. Maar een paar keer zaten de omstandigheden qua weersgesteldheid, standpunt of toegankelijkheid toch goed tegen. Dan moet je durven doorzetten. Ik ben eigenlijk wel een beetje een daredevil en voor de beste foto’s en standpunten moet je natuurlijk echt véél verder gaan als de gemiddelde toerist. Ook als kunstenaar kon ik het natuurlijk niet laten om mijn sporen daar achter te laten. In mijn boeken wil ik een evenwichtig verhaal vertellen en daardoor is de selectie en verwerking van de foto’s behoorlijk tijdrovend”.

De DDR grensinstallaties werden (soms door de burgers zelf) na de „Mauerfall” al snel afgebroken. Wat er nog staat is door de natuur overgenomen of vervallen. Maar steeds meer worden de overgebleven restanten van de muur gerestaureerd of memorabilia in musea getoond, om samen met “Gedenkstätte”, deze episode in de toch al roerige Duitse geschiedenis levend te houden. Daardoor is er van „Damals” nog veel terug te vinden en wist Jørgen veel interessante locaties te traceren.

Hij vind het overigens jammer dat hij dit maar enkele weken per jaar kan doen. Zijn werk is fotograaf bij het Dordrechts Museum. Maar het solo op avontuur gaan en kijken wat er van een thema visueel te maken valt, houd hem méér dan scherp. Hij is dan op zijn best en kan zijn creativiteit, organisatietalent en zucht naar avontuur uitstekend combineren.

Hij hoopt vooral dat dit fotoboek inspireert en uitnodigt om deze tocht in de „Vergangenheit” ook eens te willen maken. Via https://nl.blurb.com/b/9706308-innergrenze is dit boek, maar ook zijn voorgaande fotoboeken te bekijken, te downloaden of als echt boek "on demand" te bestellen in meerdere (digitale) formaten en uitvoeringen.

Het boek is 2,6 kg zwaar, is 2,5 cm dik, meet 30x30 cm en telt 236 pagina’s...

bottom of page