top of page
Alle foto's en berichtjes
Het hele verhaal

Erfgoedproject: "De groeten uit Ridderkerk"

​Na een lange tijd van voorbereiding is dit jaar (2017/2018) het project: De groeten uit: (alle wijken van Ridderkerk) gerealiseerd. In alle wijken (Bolnes, Rijsoord, Slikkerveer, Centrum/West, Drievliet en Oost zijn door kinderen, ouderen en publiek via de Brede school oude ansichtkaarten ingeschilderd, op grote bouwplaten met de 4 bekende basiskleuren van inmiddels een van Ridderkerks meest spraakmakende beeldend kunstenaars: Jorgen M. Snoep. De platen zullen later in de wijken worden geplaatst...

Samen van zwart-wit naar kleur

Kent u ze nog, die ansichtkaarten van vroeger? In zwart-wit en zoals Ridderkerk er tientallen jaren geleden uit zag? Plekken die er nu soms heel anders en vooral voller bebouwd uitzien. Plekken binnen Ridderkerk in de wijken waar zeker onze oudste Ridderkerkers een bijzondere herinnering aan zullen hebben. Hoog tijd om die herinneringen voor de komende generaties op een bijzondere manier tot leven te brengen.

In het hoofd van inmiddels Ridderkerkse bekendste beeldend kunstenaar Jørgen Snoep is het nooit rustig. “Ik bedenk telkens nieuwe dingen en verbind alles aan elkaar. Mensen in allerlei situaties, een wandeling door het dorp. Ze zijn altijd goed voor nieuwe ideeën.” Al in 2013 ontstond bij Jørgen het idee om beelden van vroeger in een modern jasje te steken en zo een verbinding tussen jonge en oude generaties Ridderkerkers tot stand te brengen. Van elke wijk verzamelde hij ansichtkaarten die bij veel oudere Ridderkerkers herinneringen oproepen. Vervolgens tekende hij die na op grote platen, maar dan alleen de lijnen. Hoe leuk zou het zijn, als kinderen die zwart-witbeelden van vroeger een eigentijdse, kleurrijke invulling zouden geven.

Tijdens activiteiten van de Brede school gingen kinderen de platen inkleuren met rode, groene, gele en blauwe verf, het kleurenpalet én signatuur van Jorgen. Het grappige daaraan is dat de geschiedenis nu ineens veel meer gaat leven. Oud en nieuw worden aan elkaar verbonden. Net zoals wanneer je een zwart-witfilm voor het eerst in kleur ziet.” De deelnemende kinderen vonden het geweldig om te doen. Tijdens het schilderen leerden ze samenwerken en maakten ze afspraken over wie wat doet. En ze moeten goed opletten, want de kleuren mochten niet in elkaar overlopen. Op deze manier kwamen ze ook nog wat te weten over de plek waar ze wonen. Dat historisch besef is belangrijk, zo voel je je meer onderdeel van de Ridderkerkse gemeenschap.

Tijdens het maken van de panelen waren veel toekijkende (groot)ouders al enorm enthousiast en kwamen de verhalen over „vroegur” al snel los. De schilderijen zijn nu klaar. Er hebben heel veel kinderen, een paar ouderen en publiek van de uitmarkt, maar allemaal bewoners van de Gemeente Ridderkerk aan meegewerkt. De geschilderde panelen van alle wijken van de (foto)ansichtkaarten uit het verleden worden in overleg met de gemeente Ridderkerk, geplaatst in de wijken, zo dichtbij mogelijk waar de z/w foto ”toen” is genomen.

De Locaties: Bolnes: De Boelewerf. Een grote scheepswerf langs de rivier. Inmiddels verdwenen. Slikkerveer: De Willemstraat. Een van de oudste straten, die dwars door de hele wijk loopt. Rijsoord: Het toenmalige lokale spoortrammetje op de Rijksstraatweg (Inmiddels verdwenen) en uitzicht op huidige restaurant Ross Lovell. Oost: De oude aansluiting van de A15 op de A16 met „wegrestaurant” (inmiddels verdwenen) Centrum West: De (recent afgebroken) Kuiperschool (De Facade wordt „herbouwd”) Drievliet: Oost-molendijk. In de verte is de oude vlasfabriek en het centrum met de kerktoren van Ridderkerk te zien

Initiator, bedenker en uitvoerder : Jørgen M.Snoep © 2013-2018 Het project is mogelijk gemaakt door de Brede school Ridderkerk en de Gemeente Ridderkerk. Hieronder een beeldverslag...

DRIEVLIET EN OOST...

SLIKKERVEER...

CENTRUM MET PUBLIEK

RIJSOORD...

BOLNES...

bottom of page